Greqia

22 – 29 Maj

Festojmë kulturën, përqafojmë inovacionin

Java Kulturore Greke

MAJ 2024
WED
22
22 Maj, Ora 20:30
Leto's Odyssey
Amfiteatri -Liqeni artificial Tiranë
Koreografii njohur grek, Yannis Adoniou, së bashku me produksionin KUNST STOFF, do të prezantojë një performancë magjepsëse kërcimi bashkëkohor në Amfiteatrin e Liqenit të Tiranës. Frymëzuarnga miti grek i Letos, pjesa eksploron tema të luftës, mbijetesës dhe lirisë. Nëpërmjet një përzierjejetë lëvizjes,të folurit,vokalit dhe elementeve vizuale, të shoqëruara me muzikë elektronike dhetinguj natyralë, kërcimtarët do e çojnë audiencën në një udhëtim të pashoq emocional. Është një përvojë kulturoreorigjinale dhe gjithëpërfshirëse që nuk duhet humbur!
WED
22
22 Maj, Ora 20:30
Natë Poetike në greqishtdhe në shqip
Galeria e Artit -Korçë
Një mbrëmje poetike e ndikuar nga "Poezitë Erotike" të Giannis Ritsos vjen si homazh përpoetin e njohur të Romiosinit dhe është një dëshmi e trashëgimisë së tij letrare. Me recitimenga aktorëte nderuar Asterios Peltekis dhe Zamira Kita, përkrah Befi Redit, mbrëmja premton të jetë njëcelebrim i punës së Ritsos. Drejtuar nga Enke Fezollari, me shoqërim muzikornga Kostaq Vrame në piano, drejtimi artistik premton një krijimin e një gjendjejepër t’u mbajtur mend.
THU
23
23 Maj, Ora 19:00
Shfaqja e filmit “PoorThings”
Kinema Millenium- Tiranë
Filmi që rrëmbeu katër çmime Oscar dhe u shpall fitues në shumë festivale filmi të klasit A, me regji të Yorgos Lanthimos dhe një cast aktorësh për t’u pasur zili, vjen për ju në Javën Greke të Kulturës. Ky film thellohet në ndërlikimet e natyrës njerëzore dhe pritshmërive shoqërore, duke ofruar një perspektivë unike për kinemanë greke. Nëpërmjet komedisë së zezë dhe rrëfimit surreal të Lanthimos, shikuesit do të zhytennë një botë ku kufijtë midis realitetitdhe fantazisë mjegullohen,duke nxitur reflektim mbi temat e identitetit, dinamikën e pushtetit dheabsurditetin e jetës.Bashkohuni me ne përnjë eksperiencë të paharrueshmekinematografike që përmbledh thelbin e filmave bashkëkohorë grekë.
SAT
25
25 Maj, Ora 19:00
Performancë e korit  të Trikala
Teatri “ZihniSako” - Gjirokastër
Të lumtur të presim korin e nderuar komunal të Trikalas. I themeluar në vitin 1976, kykor i përzier,nëndrejtimin e dirigjentes Eleni Ziakas ka fituar një vlerësim të gjerë për performancat e tij të shkëlqyera. Me një repertorqë shtrihetnga koha e Rilindjes deri te kompozimet bashkëkohore, kori premton të magjepsë audiencën me trashëgiminë etyre të pasurmuzikore. Mos e humbisni këtë mundësi për të përjetuar pasurinë kulturore të Greqisë përmes zërave harmonikë të Korittë Trikalas, teksa zbukurojnë skenën në teatrin e qytetit të Gjirokastrës.
SAT-WED
25-29
25 - 29 Maj, Gjatë gjithë ditës
Ekspozitë pikture “Shtatë ngjyrat
Piramida e Tiranës
Shtata është një numër mistik dhe simbolik, ashtu është dhe bota e gjallë e "Shtatë Ngjyra",një ekspozitë që shfaq talentet endryshme të shtatëpiktorëve shqiptarë me origjinë greke. Me 21 vepra unike, kjo ekspozitë feston individualitetindhe përvojatorigjinale artistike nëpër breza. Çdo pjesë bie në sy, duke nxjerrë në pah stilin dhe vizionine veçantëtë krijuesve të saj. Nga vizatimet delikate me laps dhe stilolaps te pikturat etheksuara me vaj dhe akrilik, këto ekspozime premtojnë një përvojë të pasur dhe të larmishme vizuale.Bashkohuni me ne për të eksploruar mjeshtërinë artistike dhe historitë personale pas çdo vepre të "Shtatë Ngjyra".
SUN
26
26 Maj, Ora 08:30
Tiranathlon
Parku Helen, Liqeni i Farkës, Tiranë
Është momenti të dëshmojmë shfaqjen dinamike të atletikës dhe adrenalinën e Tiranathlon! Çfarë eksperience  të ndjekësh sportistëtteksa zhyten në ujërat e liqenit të Farkës, pedalojnë nëpër peizazhe piktoreske dhe vrapojnë drejt vijës së finishit me vendosmëri të palëkundur. Kjo është një garë që të çudit meintensitetin dhe emocionet që përcjell. Mos e humbisni shansin tuaj për të parë nga afër Tiranathlon, një spektakël i qëndresës dhe triumfit njerëzor.
SUN
26
26 Maj, Ora 19:00
Performancë ekorit të bashkisë Giannitsa
Teatri “Andon Zako Çajupi” - Korçë
I formuar mbi  40 vjet më parë nga një grup entuziastësh të muzikës, ky kor i jashtëzakonshëm ka evoluar vazhdimisht, duke mahnitur audiencën me repertorin e tyre të larmishëm dhe thellësinë emocionale që transmetojnë. Nga kryeveprat klasike te kompozimetbashkëkohore dhe meloditë tradicionalegreke, performancat e tyre janë një përzierje e mahnitshme muzikore. Bashkëpunimet me artistë të njohur dhe interpretimet epaharrueshme të vepraveikonike u kanë sjellë atyre një vlerësim të gjerë. I udhëhequr nga dirigjenti DimitriosKambouroglou dhe i shoqëruarnga Theodoros Iliadis në piano,kori përbëhet nga individë të pasionuar të të gjitha moshave, të bashkuar ngadashuria e tyre përmuzikën. Mos e humbisni mundësinë për të përjetuar meloditë harmonike dhe bukurinë e përjetshme të Korit të Bashkisë Giannitsa.
MON
27
26 Maj, Ora 08:30
Shfaqje filmash me metrazh të shkurtër
Parku Helen, Liqeni i Farkës, Tiranë
Ky event është një shfaqje tërheqëse e katër filmave të shkurtër tepër interesantë grekë, të ndjekur nga një sesion pyetjesh dhe përgjigjesh me z. Zhonga dhe regjisorët përkatës. Përjetoni rrëfimin krijues dhe artin kinematografik të "A LA CARTE" nga TaxiarchisDeligiannis dhe Vasilis Tsiouvaras, "FAULT" nga Katerina Papanastasatou,"PENDULUS" nga Gkotsis Dimitris dhe "TO VANCOUVER" ngaArtemis Anastasiadou. Kjo ngjarje ofron një mundësi unike për t’u thelluar në vizionet dhe proceset krijuese të kineastëve. Mos ehumbisni këtë shans për të eksploruar kinemanë bashkëkohore greke dhe për t'u angazhuar drejtpërdrejt me mendjet e talentuara pas këtyre filmave.

French Week