Izraelit

9 QERSHOR - 13 QERSHOR

Festojmë kulturën, përqafojmë inovacionin

Java Kulturore Izraelite

Qershor 2024
SUN
09
9 Qershor, Ora 11:00
Shfaqja e filmit “A matter of size”
Kinema Agimi, Tiranë
A Matter of Size rrëfen historinë e një grupi burrash mbipeshë nga Izraeli që janë të lodhur nga dietat dhe përpiqen të gjejnë një mënyrë të re për të pranuar trupat e tyre. Ata vendosin të bëhen sumo, mundës, pas një takimi të rastësishëm me një trajner japonez. Filmi trajton tema si prania e stereotipeve shoqërore, vetë-pranimi dhe fuqia ekomunitetit.Ky film ka arritur të preki zemrat e audiencës globale jo vetëm për shkak të humorit të tij të veçantë, por edhe për mesazhete tij të thella dhe universale. Personazhet janë të dashur dhe të ndershëm, duke ofruar një portret të ngrohtë dhe të sinqertë të përpjekjeve të tyre përtë gjetur lumturinë dhe përmbushjen personale.
Ndërkohë, regjisorët Sharon Maymon dhe Erez Tadmorkanë arritur të sjellin një vështrim origjinal mbi kulturën izraelite dhe universale.
MON
10
10 Qershor, Ora 11:00
Art workshop
Teatri Eksperimental, Arturbina
Ky workshop koreografie do të drejtohet nga koreografët dhe interpretuesit botërorë, Roni Chadash, Maya Schwartz Grego dheIdo Barak. Pjesëmarrësit do të eksplorojnë thelbin e lëvizjes dhe krijimtarinë e tyre të shquar në fushën e kërcimit. Roni Chadash, koreograf dhe mësues i pavarur, është vlerësuar për guximin dhe origjinalitetin e krijimeve të tij,duke fituar çmime prestigjioze si "Çmimi i Ministrisë së Kulturës së Izraelit për Koreografët e Rinj". Maya Schwartz Grego, një eksperte e tango-s me përvojë të gjerë, ka udhëhequr seminare dhe festivale në nivel ndërkombëtar, duke shpërndarë dije dhe pasionin e saj për këtë formë të kërcimit. Ndërsa IdoBarak, me përvojën e tij në kompaninë e njohur "Vertigo Dance" dhe bashkëpunimin me Ronin në krijimin e duetit 'BODY #1', sjell një perspektivë të pasur dhe të re në eksplorimin e lëvizjeve të trupit në artin e kërcimit.Pjesëmarrësit do të përfitojnë nga eksperienca dhe arritjet e këtyre profesionistëve të artit, duke zhvilluar aftësitë në interpretim dhe krijim, në një mjedis frymëzues dhe të ndërtuar për shkëmbim dijesh, idesh, teknikash.
MON
10
10 Qershor, Ora 20:00
Modern Dance Show
Teatri Eksperimental, Arturbina
Kjo është një shfaqje artistike e kërcimit modern, e drejtuar nga koreografët dhe interpretuesit e njohur Maya Schwartz, Ido Barak dhe Roni Chadash. Kjo shfaqje premton për publikun përjetimin e një përvoje të mahnitshme të lëvizjes dhe krijimtarisë së tyre të shquar. Roni Chadash, koreografi dhe mësues i pavarur,është vlerësuar për guximin dhe originalitetin e krijimeve të tij, duke fituar çmime të shumta, përfshirë "Çmimin e Ministrisë së Kulturës së Izraelitpër Koreografët e Rinj". Maya Schwartz, një eksperte e tango-s me përvojëtë gjerë, ka udhëhequr shfaqje dhe performancë të lëvizjes në skena ndërkombëtare, duke ndarë pasionin dhe njohuritë e saj me audiencën. Ndërsa IdoBarak, me përvojën e tij në kërcimin modern dhe bashkëpunimin me Ronin në krijimine duetit 'BODY #1', sjell një perspektivë të pasur dhe të re në interpretimin e trupit dhe lëvizjes në artin e kërcimit. Audienca do të shijojë këtë performancë emocionuese dhe do të inspirohet nga këta artistë kaq të talentuar.
TUE
11
11 Qershor, Ora 10:00-12:00 workshop për fëmijëOra 16:00-18:00 workshop për studentë dhe artdashës
Art workshop - Mandala
Kalaja e Tiranës
Në këtë Art workshop nga Shirley Okev, drejtuar fëmijëve dhe studentëve, pjesëmarrësit do të përjetojnë një udhëtim të frytshëm në botën e mandalës. Shirley Okev, një terapiste holistike e cila jeton në Kibbutz Kfar-Aza, përdor metodën Albaum dhe është një piktore dhe organizatore e workshop-eve të mandalës për fëmijë dhe të rritur. Mandala, si një pikturë rrethore dhe simetrike, është simbol i ekuilibrit dhe përsosmërisë. Duke pikturuar mandalat, pjesëmarrësit forcojnë paqen e tyre të brendshme, hapin zemrën dhe ndihmojnë në gjetjen e fokusit dhe ekuilibrit. Nëpërmjet këtij workshop-i frymëzues, fëmijët dhe studentët do tëzhvillojnë aftësitë e tyre kreative, duke eksploruar shprehinë artistike dhe duke ndërtuar një lidhje të thellë me procesin e tyre krijues.
TUE-FRI
11-14
11-14 Qershor, Ora 9:00
Ekspozita “Serenity”
Piramida e Tiranës
Shumica e veprave të artit të kësaj ekspozite janë krijuar përpara fillimit të së Shtunës së Zezë më 7 tetor 2023. Duke u fokusuar tek narrativat e tyre të përcjella përmes imazheve, lindin pyetje të thella në lidhje me këndvështrimet e ndryshuara dhe treguesit e rreziqeve që ndikojnë në paqen virtuale. Akademia e Arteve Bezalel, një institucion i njohur në Izrael dhe pikërisht vendi ku filloi Fjalori Sionist i Simboleve, ka iniciuar njëpër pjekje të re, "Kujtesa e Otefit", duke ftuar artistët vizualë përtë rindezur qetësinë idilike të jetës së përditshme në këto vendbanime më parë.
Në këtë ekspozitë, vizitorët do të hyjnë në një udhëtim përmes imazheve të tjetërsuara të peizazheve lokale.
THU
13
13 Qershor, Ora 19:00
We will Dance Again - Street Party
Reja, Tiranë
Mbyllim javën e Izrael tek “Reja” me një street party nga tre DJ të talentuar, dy izraelitë dhe një shqiptar. Alon Nazarov, i njohur si "Jackalon",vjen nga Izraeli me një mesazh të thellë për dëgjuesit, çlirimin e mendjes përmes muzikës. Duke krijuar një realitet të ri nëpërmjet tingujve të ndjeshëm,ai bën çdo moment të përjetohet në një mënyrë unike dhe frymëzuese. Bashkë me Oran Hayon dhe DJ DoriKo, kjo mbrëmje festive do të ofrojë një përvojë të jashtëzakonshme të ritmit, energjisë dhe ndjesive pozitive që muzika elektronike përcjell.

French Week